Альманах «Соловецкое море». № 5. 2006 г.

Морские чудеса преподобного Варлаама Керетского

Прп. Варлаам Керетский. Современная иконаМолитва преподобному Варлааму Керетскому:
О Преподобне отче наш Варлааме, яко имеяй дерзновение ко Творцу, Избавителю всех, иже в Троице Святей покланяемому истинному Христу, Богу нашему, помяни нас в молитвах своих и всех нас моления, Богу воссылаемая, приими и принеси я ходатайственне. Молим тя, избави нас от всяких напастей, и на мори от зельнаго обуревания, и от всех видимых и невидимых враг ненаветны соблюди, яко да твоими молитвами, святе, согрешений наших оставление получим и вечных благ сподобимся благодатию и человеколюбием Господа нашего Иисуса Христа, Емуже слава со Отцем и Святым Духом ныне, и присно и во веки веков. Аминь.

Тропарь прп. Варлааму, глас 1:
Божественною свыше просветився благодатию, преподобне, / мир оставил еси, / житейскую печаль и всяк мятеж мира сего / любве ради Христовы со дерзновением отвергл еси, / евангельски Христу последовал еси, / и, Того ярем взем, во всем воли Его повинулся еси, / и весь разум и сердце к Нему неуклонно возложил еси, / Христа ради тело свое изнуряя постом и бдением, в молитвах своих не усыпая, / Бога милостива творя и Пречистую Богородицу Молебницу предлагая, / и сего ради от Бога восприем власть и силу на сопротивнаго врага, / не убояся воздушныя и морския тяготы и студени, ниже уклонися, / и морскою пучиною в мале ладиице по водам шествие творя, / против зельнаго обуревания плаваше, / промышлением Божественнаго разума направляемь, / и около Святаго Носа непроходимый путь морский / от ядовитаго червия / благопроходен человеком без вреда сотворил еси молитвами своими, / и многим терпением во временней жизни подвиг совершил еси, / и, равноангельное житие пожив, / темже и по преставлении источаеши чудес благодать / иже верою приходящим к тебе / Варлааме, преблаженне отче наш, / вопием ти: моли Христа Бога, / да спасет души наша.

Морские чудеса преподобного Варлаама Керетского

Cлучилось так, что в настоящем номере нашего альманаха целый ряд материалов посвящен преподобному Варлааму Керетскому — беломорскому святому, жившему в XVI в. В разделе «Глубины» читатель может познакомиться с его биографией и историей обретения его мощей, в разделе «Острова» — очерком о селе Кереть, в окрестностях которого подвизался преподобный на склоне своей жизни, и старинным стихом о его житии, записанным Борисом Шергиным. Здесь же мы предлагаем вашему вниманию древние описания его посмертных морских чудес (текст печатается по изданию: Барсуков Н.П. Источники русской агиографии. СПб., 1882). Древнерусский язык, не очень простой, но в целом понятный современному человеку, чувствующему родную речь, несет в себе воздух той эпохи.

Поведание от чюдес преподобнаго Варлаамия Керецкаго чудотворца

В лета 7172 (1664) году, июня въ 1 день поведа намъ некий мужъ именемъ Петръ Васильевъ, порекломъ Буторин.

Юну ми сущу, в первое на десят лето возраста моего, упражняющежеся со отцемъ в рыбных ловитвахъ в Соностровах. Видение таковое во сне виде, яко пловущу намъ со отцемъ моимъ в карбасе, противъ Шарапова наволока, напрасно возъярися море волнами, и наполнися судно наше воды, и азъ быхъ яко во иступлении. И паки видех ину волну, идущу и хотящу покрыти судно наше. И озрехся и видехъ в судни нашемъ старца седа брадою, защищающе насъ от волны тоя. И абие внезапу обретеся судно наше во отишии за коргою. И егда избави насъ от потопления, и рече намъ: «Потонути было бы вамъ, аще не бы азъ, Варлаамъ ис Керети», и повеле ми поведати людемъ. Аз же возбнувъ и начатъ поведати отцу моему бывьшее видение. Он же, яко младенцу мне, и не внимаше себе во умъ.

Наутрие же узрехом лодию в море идущу, и егда близъ насъ бывшей. Инъ суседъ прииде к нам з другие тони и поведа: «Наша де, керецкая, прошла лодья, но азъ не смеяше ехати к ней, понеже зыби на море много».

Отецъ же мой внезапу начат глаголати: «Поедемъ мы в волость хлеба ради». И поехаша, и ветру сущу велику. И егда бывшим намъ у Шарапова наволока, напрасно пришед волна и наполни карбасъ нашъ воды. Нам же в недоумении велицемъ бывшим и ужасшися. И паки видехомъ вторую волну, лютее той ярящуся и покрыти насъ хотящу. Нам же до конца отчаявшимся живота своего. И абие внезапу судно наше, никим же направляемо, обретеся за коргою у брега. Мы же возрадовахомся велми и выливше воду из карбаса и доидохом в волость. По пяти же днех яви ми ся паки той же старецъ во сне в трапезе, поношая мя мне и ужасая, и хотяше мя бита дубцы и глаголаше: «Что ты мною бывшее вамъ не поведа всемъ человеком деяния моего?» И повеле поведати людемъ.

Той же мужъ поведа намъ. Бысть некто от велможъ царевых правя в Колскомъ остроге воеводскую власть при благоверномъ царе Михаиле Феодоровиче всея России после Литовския войны. Ему же имя Гурий Иванов, сынъ Волынцовъ. Бысть же ему черная болезнь. И недоумеющуся, како бы ему болезни тоя избыти. И явися ему святый Варлаамъ в той болезни, во образе иноческом, глаголя: «Не скорби, человече, избавит тя богъ от тоя болезни». Той же мужъ начатъ глаголати ему: «Кто еси ты, господине мой, и откуду?» Он же отвеща ему: «Азъ есмь Варлаамъ ис Керети». Той же велможа возбнувъ от болезни своея, яко от сна, и начат поведати еже виде и вопрошати, кто есть той Варлаамъ. И поведаша ему во граде живущии: «Той в древняя лета таков мужъ священствовав в Колском остроге и после жилъ в Керети иноком, тамо и преставися». Той же велможа посла на взыскание, кто есть тоя веси живущий в том граде. И обрете пришелца, керецские волости жилца Василия именемъ, пореклом Мухина, и вопрошая его о святемъ Варлаамъ, како и где положено честное тело его. Он же Василий поведа ему подробну вся, яже о святемъ, и яко в небрежении ему на месте, на нем же положен, тамо и почиваетъ. Той же предреченный велможа Гурий начат с темъ Василиемъ совещати, дабы сотворити сень над гробомъ святаго Варлаама и крестъ поставити. И дастъ ему сребро на устроение. Василий же той вземъ сребро и прииде в Кереть, и по повелънию онаго воеводы содела гробницу над гробомъ святаго. Велможа же той избавленъ бысть от духа нечистаго молитвами преподобнаго Варлаама.

Ино чюдо преподобнаго бывшаго

Нецыи мужии, купцы града Каргополя, имя единому Иаковъ, порекломъ Посновъ, другому же имя Евфимий Болнищевъ, поведаша, сице рече. Идущим намъ на лодии весною от Онежскаго устья в куплю. И егда пробежавшимъ Соловецкой островъ и бывшим на болшемъ море, и наехаша ледове много, и обыдоша лодью нашу оттовсюду лду, яко ни протиснутися могущим намъ сквозе ниха. И ледовомъ идущим на лодью и погубити насъ хотящимъ, и много нам трудившимся и ничто же намъ успевшим, всемъ живота своего отчаявшимся. Преждереченному же оному мужу Евфимию стоящу в корме и опершуся о палубы, от великия печали воздремавшу. Абие явися ему на лодии старецъ, вопрошая бо: «Далече ли путь вашъ, братие?» Он же глагола: «Идемъ в Поморие торговати, и ныне ледомъ насъ затерло и вси погибнути хощемъ». Старцу же рекшу: «Не скорби, брате, но поедите вы в Кереть и богъ дастъ вамъ путь чисть». Сам же иде на носъ и начат лды роспихивати.

Евфимию же возбнувшуся и не виде никого же, токмо дружину свою сущую с ними на лодьи. И нача имъ поведати, еже виде во сне. И внезапу бысть яко дорога сквозь льда. Они же возрадовашася. И начаша присно ятися пути, и абие повеявшу вътру поносному и выехаша на море ничем же вредими. И приидоша в Кереть и поведаша имъ в слухъ живущим ту явление святаго Варлаама, како их богъ избавил от тоя погибели молитвами его. И того ради чудесе мужъ той Евфимий содела над гробомъ преподобнаго часовню, оттоле въру держа ко святому велию.

Чюдо ино преподобнаго

Той же мужъ поведа намъ. Двиненину некоему, именемъ Никифору, со своими клевреты идущу с мурманского рыбнаго промыслу. И егда бывшу ему против Святаго Носа, начат труждати ихъ ветренная буря, и древо сломило парусное у них, и парусъ унесло в море, волны же вливахуся на лодью. И снесло у них с лодье все волнами, и отнесло их на лодье в морскую пучину, и уже имъ всемъ отчаявшимся живота своего, и занесло ихъ в плавании в пучину морскую.

И многим днемъ минувшим, явися тому Никифору во сне преподобный отец Варлаамъ и начатъ ему глаголати: «Что вы впадосте во отчаяние и не промышляете о себе? Парусъ вашъ под лодьею, а древо и с ногами тут же под лодьею, и вы того древа не ставьте. Промышляйте, не плошитеся, — богъ васъ вынесетъ!»

Никифору же тому в недоумении бывшу о видении, начатъ поведати дружине, глаголаху: «Где, братие, парусъ?» — «Мы не видехомъ». И начаша напрасно семо и овамо искати, и абие обретоша парусъ подъ лодьею и едва извлекоша на лодью, тамо же весла и стир. Они же, много трудившеся, изнемогоша и сонъ объятъ их. Паки явися имъ той же мужъ, глаголя: «Промышляйте, призывайте еще бога на помощь, и вынесетъ господь богъ». Никифору же оному вопрошающу его: «Кто ты, господине мой, сице в промышлении нашемъ твориши и о насъ печешися?» Той же отвеща: «Азъ есмь из Керети Варлаамъ». Никифору же оному не ведящу его, и начат вопрошати у дружине своей. О немъ такожде не ведущимъ имъ всемъ его.

Начаша обычная на лодье уготовляти и промышляти о путнемъ шествии своемъ. И видеша яко дорогу расплывающуся пред ними лед той. И абие ветру возвеявшу поносному имъ, в третий день достигоша до Двинскаго устия.

Во второе лето по явлении том прииде мужъ той Никифоръ в Кереть, вопрошая: «Кто есть и где таков мужъ, нарицаемый Варлаамъ?», — чая бо еще жива его суща. Живущий ту поведаша ему, яко «той святый во успении явися, избавилъ тя богъ молитвами его от потопления». И показаша ему гробъ святаго. Той же Никифор принесе свещи многи и положиша на гробъ его, моля преподобнаго о избавлении своемъ.

Версия для печати